Shiatsu biedt een zeer goede ondersteuning tijdens de zwangerschap. Een voedende aanraking, ademhalings- en fysieke oefeningen geven support tijdens de fysieke en emotionele veranderingen die je tijdens de zwangerschap doormaakt. Doordat je je bewuster wordt van je veranderende lichaam en het groeiende leven in je, ga je ontspannen en vol vertrouwen de bevalling tegemoet. Zo helpt shiatsu je ook de band met je baby te ontwikkelen.
Bij specifieke zwangerschapsgerelateerde klachten, zoals ochtendmisselijkheid, bekkeninstabiliteit, lage rugklachten en oedeem, brengt shiatsu veel verlichting.

Tijdens de bevalling
Shiatsu helpt je voorbereiden op de bevalling en ondersteunt je tijdens de bevalling. Naast de behandeling in de praktijk, krijg je van mij oefeningen en shiatsutechnieken mee die je zelf en met een partner kunt doen. Hierdoor zul je meer ontspannen zijn tijdens de bevalling en minder pijn ervaren.

Na de bevalling
Vaak gaat alle aandacht na de bevalling naar de baby, terwijl het zo belangrijk is voor jou als moeder dat je ondersteund wordt bij je herstel, zowel voor jou als je baby. Shiatsu geeft support aan jou en daarmee aan je baby. Je kunt alleen een behandeling ondergaan, in mijn praktijk of – zeer kort na de bevalling – bij je thuis, maar ook samen met je baby. De baby ligt dan bij je, of op je buik en wordt samen met jou ontspannen door de behandeling.
Gezamenlijke oefeningen helpen jou in de eerste periode na de bevalling je spieren voorzichtig weer te gebruiken en versterken, en stimuleren je baby in de ontwikkeling.

Vruchtbaarheid
Op het moment dat je zwanger probeert te worden – op de natuurlijke weg of geholpen door een vruchtbaarheidsbehandeling – kan shiatsu een goed hulpmiddel zijn je vruchtbaarheid te vergroten. Shiatsu helpt je af te stemmen op je vruchtbaarheid en anders om te gaan met dat wat je mogelijk in de weg staat om zwanger te worden. Ook ondersteunt shiatsu je tijdens het vaak stressvolle proces van de vruchtbaarheidsbehandelingen.