Shiatsu is een manuele therapie, oorspronkelijk afkomstig uit Japan, die haar inspiratie vindt in de lange en rijke oosterse geneeskundige traditie. Letterlijk betekent shiatsu ‘druk met de vingers’; gerichte druk en bewuste aanraking stimuleren de in jou aanwezige levensenergie (ki) om weer ongehinderd te gaan stromen. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt aangesproken, het helpt je lichaam en geest de balans terug te vinden en in harmonie samen te werken. Shiatsu brengt je terug naar jezelf, je basis, je natuur.

De behandeling
Een shiatsubehandeling vindt plaats op de grond, op een dikke katoenen futon. Shiatsu wordt door de kleding heen gegeven, daarom is het prettig als je als ontvanger ruimvallende (liefst katoenen) kleding draagt. Het is verstandig om voor de behandeling niet te veel te eten en jezelf na de behandeling wat rust te gunnen. Een behandeling duurt ongeveer een uur.

Vaak geef ik als onderdeel van het behandeltraject aanvullende oefeningen die je zelf thuis kunt uitvoeren mee, en advies op het gebied van voeding en leefstijl.

Shiatsu is voor iedereen, van jong tot oud, van puur fysieke klachten tot meer energetisch.
Shiatsu is effectief bij tal van klachten, waaronder bijvoorbeeld vermoeidheid, burn-out, RSI, nek- schouder-, en lagerugklachten, spanning en depressie, slaapproblemen, hoofdpijn, problemen rondom de menstruatie, huidirritaties, problemen met de spijsvertering en ademhaling.

Bij Shiatsu | Zwangerschap kun je lezen op welke wijze shiatsu ondersteuning kan bieden vòòr, en tijdens de zwangerschap en tijdens en na de bevalling.

Het effect van een shiatsubehandeling is vaak lang na te voelen. Een periode van twee tot drie weken tussen behandelingen is perfect om de balans te bewaken, afhankelijk van de aard en ernst van de klacht. Een vergevorderd stadium van bijvoorbeeld RSI of een burn-out, vraagt om een frequentere behandeling. Dit soort klachten is vaak gedurende jaren opgebouwd, en heeft ook de tijd nodig om langzaam te worden afgebouwd.

Je hoeft niet iets te mankeren om baat te hebben bij shiatsu. Een behandeling versterkt je conditie, vergroot je vitaliteit en ontspant. Regelmatig een shiatsubehandeling nemen maakt dat je tegen een stootje kunt.